Klæbefri hærdning med UV-lys

Når klæbemidler eller coatings hærdes med UV-lys, har de nogle gange en klæbrig overflade, selv efter at de er udsat for den korrekte dosis UV-lys. Dette kaldes “iltinhibering”.

HVAD SKYLDES ILTINHIBERING?

Fri-radikal hærdning

De fleste UV-hærdende klæbemidler hærdes ved en friradikal polymerisationsproces. Når UV-lys med de korrekte bølgelængder absorberes af foto-initiatorerne i klæbemidlet, genererer foto-initiatorerne kemisk reaktive frie radikaler.
De frie radikaler igangsætter en krydsbinding eller polymerisation af blandingen af oligomerer og monomerer i klæbemidlet, hvilket får materialet til at hærde.

Iltinhibering

Hvis klæbemidlets overflade udsættes for atmosfærisk ilt under hærdningen, kan ilten trænge ind i det øverste lag og hæmme polymerisationsprocessen. Dette medfører en ufuldstændig overfladehærdning, hvilket efterlader ureagerede oligomerer og monomerer, og overfladen vil føles klistret.

HVORDAN UNDGÅS ILTINHIBERING?

Her følger et på råd:

1. HØJERE INTENSITET

Du kan forhindre iltinhibering ved at bruge en UV-lampe med højere intensitet. UV-hærdesystemernes intensitet er steget i løbet af de sidste par år, og Dymax producerer UV-hærdelamper med op til 38 W/cm2.

2. VÆLG EN BREDSPEKTRET UV-HÆRDELAMPE

UV-lampens bølgelængde kan påvirke overfladehærdningen. Lange bølgelængder trænger dybere ind i klæbemidlet og er at foretrække til dybhærdning, mens korte bølgelængdeabsorberes nær overfladen, hvilket øger hærdehastigheden ved overfladen. En bredspektret UV-lampe kan være en bedre løsning end en LED UV-lampe til nogle UV-hærdende produkter, da dens UV-lys indeholder mange forskellige bølgelængder på én gang.

3. EKSKLUDÉR ILTEN FRA LIMOVERFLADEN

Der er forskellige måder at gøre dette på. Du kan placere et tyndt lag af plast over klæbemidlet og hærde gennem plasten. Mange klæbemidler har dårlig vedhæftning til plast, såsom polypropylen eller polyætylen, og disse lag kan således let fjernes efter hærdning. Et alternativ er at fjerne ilten fra limoverfladen. Ofte bruges kvælstofgas eller argon til at danne et ”tæppe” over klæbemidlet, når det hærder.

4. FJERN DET KLISTREDE LAG

Hvis iltinhibering med en klistret overflade som resultat ikke kan undgås, kan det klæbrige lag let fjernes med en serviet med isopropylalkohol (IPA).

5. HÆRDNING MED LED UV-LAMPER

LED UV-hærdelamper er blevet særdeles populære, da de har mange fordele fremfor f.eks. kviksølvbuelamper. Det er dog vigtigt at bemærke, at iltinhibering kan forhindres med UV-lys med mellem- og kortbølget stråling. LED UVhærdelamper udsender smalspektret UV-lys primært i det langbølgede belysningsområde, og kan derfor kæmpe med at opnå en klæbefri hærdning med nogle klæbemidler, der er tilbøjelige til iltinhibition.

 

 

Download vejledning som PDF.

VI KAN HJÆLPE DIG

Hvis du ønsker at teste en UV-hærdelampe med høj intensitet eller en bredspektret hærdelampe, er du meget velkommen til at kontakte os. Vi vil kunne hjælpe dig med at fejlfinde din proces – hvis du eksempelvis oplever en klæbrig overflade efter hærdning eller har andre problemer med UV-hærdematerialer. Har du spørgsmål, kontakt venligst produktchef Andreas Gerbaulet på tlf. 3634 2708 eller e-mail ag@diatom.dk.

Se vores udvalg af UV-lim og UV-hærdeudstyr.

 

UV-lim