Vejledning til formstøbning


Formfremstilling / afstøbning med silikone

DOW har et bredt sortiment af to-komponent silikonegummi til formstøbning (mould making), som består af en base og en katalysator/hærder. Forskellige typer base kombineret med diverse katalysatorer åbner mulighed for let og effektivt at fremstille fleksible gummiforme, hvori der kan støbes med mange forskellige støbematerialer.

Silikonerne kan anvendes f.eks. til møbeldele i polyurethan, smykker, bijouteri, knapper, stearinlys, prototyper, tinsoldater, fiskegrej, stukke, kopier af kunstgenstande samt til industrielle applikationer.

Funktioner og fordele

  • Hærder ved stuetemperatur
  • Let at blande og bruge
  • God detaljegengivelse
  • Gode reproduktionsegenskaber
  • Fremragende slipegenskaber - derfor er det ikke nødvendigt at bruge et slipmiddel
  • Modstandsdygtig over for de fleste kemikalier
  • God rivstyrke – tåler gentagen brug
  • Hærdetiden kan justeres afhængigt af den valgte katalysator
  • Nogle tåler varme op til +250 °C
  • Det er nemt at tage emnet ud af støbeformen uden at beskadige den


Vejledning

1. Modellen

Modellen kan være af forskellige materialer, såsom sten, glas, træ, metal, voks, keramik, gips eller ler.

For at sikre at silikonegummien giver et tilfredsstillende resultat, bør modellen være tør og fuldstændig renset for alle urenheder (olie, fedt, støv m.m.) Afrens eventuelt modellen med et opløsningsmiddel, f.eks. acetone eller sprit.

I almindelighed binder silikonegummi sig ikke til det materiale, som modellen er lavet af. Det kan imidlertid være nødvendigt at indsmøre modellen i en blanding af f.eks. 10 dele vaseline opløst i 90 dele terpentin eller andet opløsningsmiddel. Foretag eventuelt først et forsøg ved at smøre lidt katalyseret silikonegummi (base + katalysator) på modellen for at kontrollere hærdningen.

2. Valg af katalysator/hærder

DOW's katalysatorer indeholder organiske metalforbindelser, fyldstoffer og silikonepolymer. De fås både som væske og pasta. Katalysatorerne er fugtfølsomme og skal derfor holdes tæt tillukkede efter brug. Det kræver sine forholdsregler at arbejde med katalysatorer, og det er derfor vigtigt at følge leverandørbrugsanvisningen/sikkerhedsdatabladet.

3. Blanding

Silikonegummierne er lette at blande. Gummien hærder hurtigt selv i meget tykke lag. Ved tilsætning af XIAMETER RTV-3011 Thixo Additive kan nogle silikonegummier gøres spartelbare. Alle silikonebaser og katalysatorer bør omrøres før brug. Katalysatoren tilsættes gummien i en tør og ren beholder, f.eks. en plastspand, hvori omrøring sker.

4. Vakuum

Det kan være en fordel at afgasse den blandede silikonegummi (base + katalysator) under vakuum. Hertil anvendes en beholder, der kan rumme 4-5 gange silikonegummimængden, fordi der sker en kraftig opskumning, når luften under vakuumbehandlingen trækkes ud af gummien.

Fremgangsmåde: Straks efter blandingen anbringes silikonegummien i vakuumkammeret med et vakuum på ca. 25-30 mm Hg. Det tager mellem 5-20 min. før al luft er fjernet fra silikonegummien.

5. Formfremstilling

Det kan være en fordel at pensle den blandede silikonegummi (base + katalysator) over særligt fine eller komplicerede detaljer i modellen før resten af silikonegummien hældes over. Uhærdet silikonegummi vil som hovedregel altid binde mod hærdet silikonegummi. Beholderen, hvori formen skal fremstilles, kan være af lakeret træ, aluminium eller plast m.m.

Når modellen er anbragt i beholderen, kan silikonegummien hældes over modellen. Hæld ikke silikonegummien direkte på modellen, men begynd i et hjørne, og lad silikonegummien flyde langsomt op omkring modellen. Når silikonegummi hældes ovenpå silikonegummi, vil det klæbe effektivt sammen. Når en form derfor fremstilles i to halvdele, skal den først støbte og hærdede del gnides i f.eks. opvaskemiddel eller vaseline på de flader, der vil komme i kontakt med den nye silikonegummi.

Mekanisk omrøring kan lette arbejdet men medfører ofte, at en del luft blandes i massen. Derfor anbefales det, at produktet efterfølgende afgasses under vakuum.

6. Støbning af letsmeltelige materialer

Skal der støbes letsmeltelige materialer i formen, bør den efterhærdes ved f.eks. 200–250 °C i 2 timer. Det forlænger formens levetid.

7. Brug af slipmiddel?

Hvis man anvender silikone som støbemasse, er det i de fleste tilfælde ikke nødvendigt at bruge et slipmiddel (kun hvis det afstøbte emne har en meget porøs overflade, f.eks. træ).

8. Reparation

Reparation af forme kan foretages ved at rengøre og rense det beskadigede område og derefter lime dette sammen med en en-komponent silikonelim, f.eks. DOWSIL 732 Multi-Purpose Sealant.

9. Forurening

Ved forurening forstås, at silikonegummien kommer i kontakt med visse materialer før den er hærdet tilfredsstillende. Det kan ske, hvis modellen indeholder svovl, ler eller plasticider. Kontroller, om der vil være problemer med forurering ved at pensle en smule af den blandede silikonebase og katalysator på modellen og kontrollere hærdningen. Kondensationshærdende silikone er modstandsdygtig over for dette fænomen, hvorimod de additionshærdende er meget følsomme.

10. Depolymerisation

Hvis en udhærdet silikone lukkes hermetisk inde og udsættes for høje temperaturer og tryk, risikerer du, at den bliver delvist eller helt flydende igen. Hvis en silikone skal anvendes under fuldstændigt indelukkede forhold, kan depolymerisation undgås ved at efterhærde silikonen ved en temperatur på 25 °C over arbejdstemperaturen, eller ved at vælge en additionshærdende silikone, da disse er modstandsdygtige over for depolymerisation.

Sortiment af formstøbningssilikone

Se vores sortiment af formstøbningssilikoner.

Se vejledning på YouTube 

 

Yderligere information

Har du spørgsmål, kontakt produktchef Andreas Gerbaulet på tlf. 3634 2708 eller e-mail ag@diatom.dk.

 

formstoebning.jpg