6 myter om LED UV-hærdning


Vi afliver 6 myter om LED UV-teknologien!

LED UV-hærdning bliver mere og mere populært, og mange vælger at udskifte kviksølvbuelampen, som har været industristandarden i mere end 30 år.

Der er dog en del forkert information om LED UV-teknologien, og vi afliver hermed 6 myter, så du kan tage en velinformeret købsbeslutning!

Myte 1 – LED UV-lamper kan problemfrit erstatte kviksølvbuelamper i de fleste hærdeprocesser.

LED UV-udstyr er effektivt og giver besparelser, men man kan ikke bare skifte fra en kviksølvbuelampe til en LED UV-lampe. Der skal tages højde for mange detaljer, hvoraf den vigtigste er forskellen i bølgelængdefordelingen. Derudover kan et skift til en LED UV-hærdelampe resultere i forskelle i slutegenskaberne, selvom et lyshærdende produkt betragtes som kompatibelt med begge teknologier.

Som sagt er bølgelængdefordelingen for kviksølvbuelamper og LED UV-lamper meget forskellig. LED-lyskildens bølgelængdefordeling er smal og klokkeformet og kan toppe inden for området for UV- og synligt lys afhængigt af valg af LED. Lysbuelampens bølgelængdefordeling har mange energitoppe spredt over en bred vifte af bølgelængder. Spektralfordelingen for lysbuelampe-energi varierer afhængigt af lampens design og andre komponenter i hærdesystemet. Et lyshærdende materiale optimeret til en lysbuelampe kan fungere utilstrækkeligt, når det hærdes med en LED-lyskilde. At udskifte en lysbuelampe med en LED-lampe kan være så simpelt som at ændre hærdeparametrene for en eksisterende proces eller mere kompliceret, hvor det er nødvendigt at udskifte den lyshærdende lim med en LED UV-lim, der er formuleret specifikt til LED-lyskildens spektralfordeling.

Det er derfor altid vigtigt at teste den pågældende applikation inden et skift.

Billede: Bølgelængdefordeling for en kviksølvbuelampe og LED-lyskilde i området for synligt lys.

Myte 2— LED UV-hærdeudstyr og lyshærdende materialer kan vælges ud fra databladspecifikationer.

Datablade kan mangle applikationsspecifik information. Nogle limproducenter angiver muligvis ikke kravene til stråling og spektralfordeling, der kræves for at opnå en optimal hærdning og ydeevne. Det er derfor vigtigt at teste, om det pågældende materiale er LED-egnet.

Myte 3 — Klæbeevnen er ens, uanset om du bruger en LED eller en konventionel UV-hærdelampe.

At udskifte en lysbuelampe med en LED-hærdelampe – uden evaluering og procesjustering – kan resultere i dårlig klæbeevne. Derfor anbefales det at kontrollere, at limen kan hærdes med begge teknologier for at sikre et vellykket resultat.

Myte 4 — LED UV-lyskilder hærder bedst, når bølgelængden topper ved 365 nm.

Traditionelle kviksølvbuelamper udsender et højt energiniveau ved 365 nm. Dette betyder dog ikke, at en LED UV-lampe, der topper ved 365 nm, giver den bedste performance. Generelt gælder det dog, at de korte bælgelængder, såsom 365 nm, udsender et højere energiniveau, mens de længere bølgelængder, såsom 385 nm, egner sig bedst til dybdehærdning.

Myte 5 – Du kan sammenligne LED-kapaciteten fra forskellige producenter.

Det kræver en grundig gennemgang for rigtigt at kunne tolke de oplyste kapaciteter og fordele ved LED-hærdesystemer. Producenter af LED-hærdeudstyr kan bruge LED-kapaciteten som et salgsværktøj og hævde, at en højere kapacitet giver en bedre ydeevne.

Myte 6 – LED UV-energi gør det muligt at hærde varmefølsomme substrater uden frygt for produktskader eller dårlig binding.

LED-lyskilder genererer ikke multifrekvensstråler på tværs af spektret som en konventionel UV-lampe. LED-lyskilder fungerer i et smalt spektralområde, hvilket resulterer i "køligere" hærdning. Men når energi fra en LED-lyskilde når et substrat, er det to muligheder: Afhængigt af det bestrålede substrats absorberingsegenskaber kan energien enten absorberes eller reflekteres. Absorberet energi vil forårsage en vis grad af varmestigning i det LED-bestrålede substrat, som kan ændre dets struktur og påvirke bindingen.

Der er ingen nemme genveje, hvis du ønsker at skifte til LED-hærdeteknologi. Husk at tage en UV-specialist med på råd, der kan gennemgå dine applikationer, substrater og proceskrav.

Kilder: https://de.dymax.com/resources/news-and-media/blog/7-myths-about-led-curing-of-light-curable-materials og LED Curing of Light-Curable Materials: Unraveling the Myths and Realities af Gary A. Zubricky & Kirk Middlemass.

Yderligere information

Kontakt os pr. mail info@diatom.dk, hvis du har spørgsmål til vores UV-produkter.

UV-Sortiment

Bredt sortiment af UV-udstyr til mange brancher, bl.a. medical og elektronik